BLK 14 – Vathorst

Vathorst Amersfoort
34 appartementen
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst

Hoewel de locatie van BLK14 géén onderdeel uitmaakt van het Masterplan Centrum Vathorst zoeken wij daar wel aansluiting bij. Dát Masterplan heeft als doel een gezellig centrum te maken. Hierbij is gezocht naar ontwerpmiddelen die een publieke ervaring van levendigheid, afwisseling en comfort opwekken.

Deze middelen zijn gevonden in een verzonnen geschiedenis van het centrum, stedenbouwkundige en architectonische variatie, contrasten en oog voor detail.

Alles wat in dit centrum gebouwd wordt voegt iets aan de geschiedenis daarvan toe. In het begin was er een nederzetting op een logische plek, de nederzetting groeit uit tot dorp, het dorp wordt een stad, de stad krijgt een station en het ommeland maakt plaats voor de buitenwijken.

 

De locatie van BLK14 ligt aan het stationsplein en aan het einde van de route door het winkelcentrum. Hiermee maakt het onderdeel uit van de verzonnen geschiedenis van het centrum van Vathorst. De drie Hanzesteden die vanaf Vathorst te bereiken zijn over het spoor hebben in het verleden daar een eigen pakhuis gebouwd.

 

De drie pakhuizen; Kampen, Zwolle en Harderwijk hebben elk hun eigen kleur baksteen en zijn verbonden door een metselwerk volume in een andere nuancering metselwerk. Ook is er een apart bergingenblok aan het stationsplein geplaatst met op de begane grond een ruimte voor een commerciële functie. Hierop zijn de letters VATHORST aangebracht als decoratie, met het passeren met de trein, in beide richtingen, is dit leesbaar.

 

Binnen het totale gebouw dat is ontstaan hebben wij een ontwerp gemaakt voor 34 appartementen. De pakhuizen zorgen voor de geleding van het gebouw, dit geeft maat en schaal. De verschillende Hanzesteden geven de inspiratie voor de vormgeving van de pakhuizen.

 

Kampen

Op de hoek, aan het stationsplein en op de zichtlijn vanuit het winkelcentrum staat het pakhuis Kampen. In dit volume zijn de drie torens uit het stadswapen terug te lezen. De drie torens worden geaccentueerd door een grafische weergave in een blauw geglazuurde baksteen van de kroon uit het wapen van Kampen

 

Zwolle

Het middelste pakhuis aan de Veenweg is pakhuis Zwolle. Dit pakhuis is voorzien van een zadeldak. In de gevel is, door het toepassen van een lichtere voeg, het kruis uit het wapen van Zwolle af te lezen. In de topgevel is met de blauw geglazuurde baksteen een grafische weergave van de keizerskroon aangebracht.

 

Harderwijk

In de gevel van pakhuis Harderwijk zijn de goudbaren uit het wapen terug te lezen. De kroonlijst is uitgevoerd in betonbanden met daartussen staand metselwerk in een gele en blauw geglazuurde steen. De kroonlijst is een directe verwijzing naar de kleuren en het patroon van de vlag van Harderwijk.

 

In het souterrain bevinden zich een deel van de parkeerplaatsen, de overige parkeerplaatsen zijn voorzien op het achter gelegen terrein. Op dit parkeerterrein wordt het nodige groen ingepast, waaronder grote bomen en struiken.

 

In het gehele ontwerp is onze voorliefde voor metselwerk terug te vinden. Het Braziliaans metselwerk in de plint, het metselwerk in reliëf, zowel in textuur als in grafische behandeling.

 

Met ons ontwerp hopen wij een mooie bijdrage te leveren aan de ‘geschiedenis’ en toekomst van het centrum in Vathorst.